Recept: de perfecte zachte vanille spongecake

De perfecte zachte vanille spongecake

Van deze super mooie cake word ik nou echt gelukkig! Niet moeilijk om te maken, maar je hebt wel even geduld nodig om het mooi uit de vorm te krijgen. Luchtig, zacht en met poeder suiker. Echt de perfecte cake voor bij de thee! 

En let ook even op de prachtige fotografie van Aico Lind! Mooier wordt het niet toch!

Liefs Mirjam

(recept: Donna Hay, fotografie: Aico Lind, studioaico.nl)

 

 

Voor 10 personen:

  • 12 EGGWHITES, AT ROOM TEMPERATURE
  • 1 TEASPOON CREAM OF TARTAR
  • 1¼ CUPS (275G) CASTER (SUPERFINE) SUGAR
  • 2 TEASPOONS VANILLA EXTRACT
  • 1 CUP (150G) PLAIN (ALL-PURPOSE) FLOUR
  • ICING (CONFECTIONER’S) SUGAR, FOR DUSTING
  1. Preheat oven to 180°C (350°F). Place the eggwhites and cream of tartar in the bowl of an electric mixer and whisk until soft peaks form. Gradually add ¾ cup (165g) of the sugar and the vanilla and whisk until thick and glossy. Transfer the mixture to a large bowl. Sift the flour and remaining sugar in a separate bowl. Sift a second time over the eggwhite mixture and gently fold through. 
  2. Spoon into an ungreased 2.5-litre-capacity bundt tin and smooth the top with a palette knife. Cook for 35 minutes or until the cake comes away from the sides of the tin. 
  3. Invert the tin onto a wire rack and set aside to cool for 1 hour. Using a butter knife, loosen the edge of the cake from the tin and remove. Dust with icing sugar to serve.